Lumea Noastra – De la Zero la Momentul Actual

Atlasul Lumii

Istoria unui brand: Officine Panterai

Posted by SirDevil pe noiembrie 15, 2008

Istoria uneia dintre cele mai apreciate marci de orologerie, Officine Panerai, se asociaza, in mod surprinzator, cu secretul militar. Asta deoarece, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, ceasul Panerai era folosit in exclusivitate in cadrul confruntarilor armate, fiind special conceput pentru nevoile unui militar de elita.

Aventura Panerai debuteaza In 1860, in Florenta, Italia, unde Giovanni Panerai (foto portret) deschide, pe Ponte alle Grazie, primul magazin de orologii si, totodata, isi incepe colaborarea cu prestigioase manufacturi elvetiene.
La inceputul anilor 1900, Officine Panerai era deja cunoscut pentru instrumentele de mare precizie pe care le faurea in folosul flotei navale italiane: mecanisme luminoase, lansatoare de torpile, sisteme de ochire, busole si profundimetre (aparate care indica adancimea, folosite de scafandri). De atunci, numele firmei a fost legat irevocabil de activitatile maritime, iar experienta acumulata in primii 50 de ani de existenta i-a permis lui Panerai sa devina un specialist mondial al ceasurilor subacvatice.

Razboi si ceasuri
Randul ceasurilor Panerai Radiomir sa se ?inroleze? in flota regala italiana si sa participe alaturi de eroii vremii la expeditii si batalii legendare a venit in 1938. Membrii Commandos si Gamma au purtat aceste ceasuri in timpul celor mai curajoase atacuri asupra flotelor inamice. De altfel, Panerai Radiomir, dotat cu un mecanism Rolex si avand un diametru de 47 mm, a fost primul ceas militar de mana din istorie destinat scufundarilor.

Cea mai mare actiune la care au participat ceasurile Panerai Radiomir a avut loc in 1941, in portul Alexandria, cand sase nave-amiral de lupta si un tanc al flotei mediteraneene britanice au fost scufundate. Eroul misiunii a fost locotenentul De La Penne. In final, acesta a fost capturat, dupa ce amplasase explozibili pe cea de-a sasea nava britanica. Insa, cu fix 2 minute inainte ca bombele puse de italian sa explodeze (ce inseamna sa ai un ceas bun la mana!), acesta le-a spus englezilor sa evacueze nava.

Crucisatorul a explodat cu De La Penne si aghiotantul sau in cala. Din fericire, cei doi au supravietuit, locotenentul a fost innobilat cu Medalia de Aur a Onoarei chiar de catre inamicul sau, iar lovitura lui a fost considerata una dintre cele mai spectaculoase din istorie. La sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, cele cateva sute de ceasuri Panerai Radiomir purtate de militari in lupte erau considerate deja raritati si erau cautate de colectionari din intreaga lume.

Cadranul Panerai Radiomir se distingea prin luminozitatea sa de exceptie, obtinuta prin aplicarea pe indecsi si pe ace a unei vopsele speciale ? amestecuri de sulfit de zinc, bromura de radiu si mesotorium. Acelasi amestec, inventat si preparat de firma Panerai, era utilizat in toate sistemele de urmarire si de tintire nocturne fabricate de compania florentina. Puternica luminozitate a acestei vopsele permitea folosirea instrumentelor in conditii de intuneric desavarsit, fara a necesita iluminarea lor cu surse auxiliare care ar fi putut trada inamicului pozitia.

In 1943, fabrica florentina a realizat un alt ceas performant destinat flotei italiene, in special ofiterilor de punte. Acesta era Panerai Mare Nostrum, un cronograf cu doua cronometre si cu o carcasa etansa. Din cauza evolutiei razboiului, insa, acest proiect a ramas la stadiul de prototip.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: