Lumea Noastra – De la Zero la Momentul Actual

Atlasul Lumii

Cafeaua de Dimineata

Posted by SirDevil pe noiembrie 21, 2008

cafeaua de dimineata

cafeaua de dimineata

… serialul de seara, meciul de miercuri, telefonul dat de sotie prietenei la ora 6, salutul si zambetul fortat adresat sefului dimineata… toate acestea sunt tabieturi pe care ni le-am creat de-a lungul timpului si pe care le-am acceptat tacit ca facand parte din viata noastra.

Nimic insa nu se compara cu cel mai intalnit obicei intalnit la români – fie ei bogati, saraci, barbati sau femei, intelectuali sau afaceristi (sic !) – si anume ‘cafeaua de dimineata’.

De cand pastorul Kalha a facut greseala sa decopere calitatile boabelor verzi de cafea si din clipa in care arabii au inceput sa prepare licoarea neagra, fierbinte si reconfortanta in ibrice de arama, cafeaua s-a insinuat in viata noastra intr-un mod perfid de placut, devenind viciu, obisnuinta, uzanta hulita sau pretext pentru discutiile cu colegii de la slujba.

Bauta acasa (la tine sau pe-acolo pe unde ai dormit), la birou sau intr-o cafenea stramta, cafeaua de dimineata e de fapt semnalul ca ziua de lucru in sfarsit a inceput. E folosita ca moderator de discutie, drept medicament pentru cei morocanosi, drept pretext de zambete cu subinteles, ca scuza pentru afectiunile cardiace sau sentimentale si intotdeauna inlocuieste buletinul meteo al zilei pe care ceasca plina ochi o declanseaza: ‘Buna e cafeaua asta ! O sa fie o zi excelenta !’… sau: ‘Bleah ! Cafea de doi lei ! o sa fie sigur o zi la fel de proasta !’

Cafeaua de dimineata ne ajuta sa ne impacam cu noi insine atunci cand, intre sorbituri, ne punem in ordine gandurile si sentimentele si ne descopera afinitati nebanuite cu colegii de birou care au acelasi obicei… dar si adversitati imediate fata de cei ce refuza acest obicei sau fata de cei care inlocuiesc cafeaua cu surogate de genul ceaiului de tei.

Cafeaua de dimineata este echivalentul personal al cotatiilor la bursa, in care evaluam politicos sau amuzati calitatea cafelelor servite, reteta dupa care este facuta si navigam imaginar pana la tara de origine, bombanind in contradictoriu cu colegii asupra preferintelor personale legate de tot soiul de nume exotice pe care le etalam in mod familiar: mocca, arabica, decofeinizata, capuccino sau espresso… si e un pretetxt teribil sa aflam tot soiul de date despre personaje istorice cum ar fi un anume domn Illy sau o gospodina pe nume Melitta care a vrut cu tot dinadinsul sa inventeze filtrul de cafea la inceputul secolului XX.

…nu cred ca cineva poate avea pretentia de a trata exhaustiv subiectul cafelei de dimineata pentru ca fiecare ceasca de cafea preparata si bauta este un Univers in sine, dar sigur este faptul ca intre atatea probleme cotidiene ‘cafeaua de dimineata’ este un obicei familiar care ne ajuta sa depasim obstacolul trezirii matinale, ne face sa privim mai optimism ziua care tocmai incepe, si, nu in ultimul rand, ne aduce zambetul pe buze o data cu izul inconfundabil al cafelei proaspete… zambet pe care ritmul trepidant al vietii cotidiene (umpluta de serviciu, nervi, politica si bani) l-ar face uitat fara draga noastra ceasca de cafea matinala.

Reclame

Un răspuns to “Cafeaua de Dimineata”

  1. in ultimul timp „e la moda” sa inlocuiesti cafeaua cu ceai negru 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: